Πού βρίσκεται…

Η Ιερά Μονή Παλαιοπαναγιάς απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στις πρώτες στροφές του δρόμου Άστρους – Αγίου Πέτρου. Το μοναστήρι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Ο επισκέπτης αρκεί να ακολουθήσει έναν μικρού μήκους χωματόδρομο για να φτάσει στο μοναστήρι. το οποίο ξεπροβάλλει ανάμεσα στα πλούσια σε βλάστηση ρέματα.

Ιερά Μονή Παλαιοπαναγιάς και ονομασία…

Το αρχικό όνομα της Μονής ήταν Αγία Ελεούσα αλλά μετονομάστηκε εξαιτίας του κοντινού μοναστηριού της Αγίας Τριάδας Ελεούσας.

Πότε γιορτάζει;

Η μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου μιας και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Λίγα λόγια για την ιστορία της Μονής…

Η πρώτη μνεία της Μονής χρονολογείται το 1612 σε σιγίλιο του πατριάρχη Νεόφυτου ΄Β. Παρόλα αυτά, πολλοί υποστηρίζουν ότι η μονή ιδρύθηκε το 1310. Γνώρισε πολλές δύσκολες μέρες, ιδιαίτερα κατά τα Ορλωφικά, όταν καταστράφηκε και ερημώθηκε. Η συμβολή της μονής στην Επανάσταση του 1821 ήταν ιδιαίτερα σημαντική αφού το 1822 πρόσφερε 1000 γρόσια για να καλυφθούν βασικές ανάγκες του αγώνα. Τέσσερα χρόνια μετά η μονή καταστράφηκε και πάλι από τον Ιμπραήμ.

Η Ιερά Μονή Παλαιοπαναγιάς σήμερα…

Η μονή σήμερα είναι πλήρως ανακαινισμένη και διαθέτει αρκετά κελιά, στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες, τραπεζαρία και έναν όμορφα διαμορφωμένο προαύλιο χώρο. Το καθολικό της μονής αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χρονολογείται το 1814 και είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Η μονή δε διαθέτει εσωτερική αγιογράφηση αλλά το δάπεδο του ναού κοσμείται από μαρμάρινη πλάκα με τον δικέφαλο αετό και αρκετά μωσαϊκά. Το μοναστήρι το 1991 μετατράπηκε σε γυναικείο και διατηρείται μέχρι σήμερα.

Κοντινοί προορισμοί…

Πηγαίνοντας ο επισκέπτης στην Ιερά Μονή Παλαιοπαναγιάς μπορεί να επισκεπτεί αρκετούς κοντινούς προορισμούς. Λίγα χιλιόμετρα μετά την Ιερά Μονή Παλαιοπαναγιάς θα συναντήσει το χωριό Άγιος Ιωάννης. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το φαγητό του σε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού. Μετά τον Άγιο Ιωάννη και σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων βρίσκεται η Ιερά Μονή Μαλεβής. Σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων βρίσκεται το χωριό Άγιος Πέτρος.