Πότε εορτάζονται τα Θεοφάνεια;

Τα Θεοφάνεια εορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου και αποτελούν μία από τις σημαντικότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Τα Θεοφάνεια ονομάζονται αλλιώς και φώτα. Αυτό γιατί ο Χριστός αποτελεί το φως του κόσμου το οποίο ήρθε στη γη για να νικήσει το σκοτάδι. Γιορτάζεται ουσιαστικά η βάπτιση του Χριστού στον Ιορδανή ποταμό.

   Με μεγάλη λαμπρότητα, λοιπόν, γιορτάζονται τα Φώτα και στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας, στην καρδιά της Αρκαδίας. Το γραφικό φωλιασμένο στην αγκαλιά του Αργολικού τουριστικό θέρετρο βάζει εκείνη τη μέρα τα καλά του. Εκατοντάδες επισκέπτες επιλέγουν το Παράλιο Άστρος για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που έρχονται στο Παράλιο Άστρος από τις προηγούμενες μέρες.

Μια μικρή περιγραφή…

  Ο εορτασμός των Φώτων ξεκινάει από νωρίς το πρωί. Αρχικά, τελείται Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στο «Νησί», κοντά στο μεσαιωνικό κάστρο. Συνεχίζεται λίγο αργότερα με την τελετή του «Αγιασμού» στην πλατεία του Παραλίου Άστρους χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας. Βέβαια, η πομπή συνοδεύεται από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας καθώς και από στρατιωτικά αγήματα. Και φυσικά, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται λίγο αργότερα με τον αγιασμό των υδάτων. Ο επιβαίνων σε καΐκι ιερέας ρίχνει το σταυρό στη θάλασσα και αρκετοί νεαρής ηλικίας κολυμβητές, οι οποίοι αψηφούν το κρύο, βουτούν στα κρύα νερά του λιμανιού για να τον πιάσουν και να πάρουν την ευλογία του.

Ο κολυμβητής που καταφέρνει να πιάσει το σταυρό απολαμβάνει το χειροκρότημα του κόσμου. Έπειτα, οι κολυμβήτες τοποθετούν το σταυρό σε ένα δίσκο και κάνουν το γύρω του χωριού. Παλιότερα επισκέπτονταν και τα διπλανά χωριά. Όλοι προσφέρουν κάτι από το υστέρημά του στο δίσκο και τα χρήματα μοιράζονται στους κολυμβητές.

   Έτσι, λοιπόν, με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζονται τα Θεοφάνεια στο Παράλιο Άστρος. Αποτελούν μια ιδιαίτερη μέρα για το Παράλιο Άστρος. Το τουριστικό μας θέρετρο πλημμυρίζει με κόσμο όπως τους καλοκαιρινούς μήνες.