Πού βρίσκεται;

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου είναι από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Αρκαδίας. Απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος. Βρίσκεται πολύ κοντά στα ορεινά χωριά της Κυνουρίας Καστρί και Περδικόβρυση.

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου μέσα στο χρόνο….

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ιστορική μονή. Η ίδρυση της ανάγεται στον 8ο αιώνα. Λέγεται ότι κατά την αρχαιότητα υπήρχε εκεί βωμός και σπήλαιο του θεού Πάνα. Αυτό το σπήλαιο το είδε ο Παυσανίας στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Αυτός ο δρόμος ένωνε την Αρχαία Τεγέα με τη Λακεδαίμονα. Σύμφωνα με μεταγενέστερη επιγραφή, η οποία κοσμεί την είσοδο του μοναστηριού, η ιστορία του ξεκινά το 1126. Ακόμα, σύμφωνα με την παράδοση όταν κατασκευαζόταν το μοναστήρι, ένας χτίστης έπεσε μαζί με ένα λιθάρι, το οποίο είχε ήδη πελεκήσει. Όταν κατέβηκαν οι υπόλοιποι χτίστες για να τον βοηθήσουν αντίκρισαν ένα ανεξάρτητο θέαμα. Είδαν τον χτίστη να ανεβαίνει το μονοπάτι κρατώντας ένα λιθάρι στον ώμο.

Η συμβολή του μοναστηριού στην Επανάσταση του 1821…

Σημαντική ήταν η συμβολή της μονής και κατά την Επανάσταση του 1821. Αρχικά, η προνομιακή θέση της μονής μιας και βρισκόταν σε απρόσιτο σημείο συνέβαλε στη χρησιμότητά της ως ορμητήριο των Τούρκων. Επίσης, λειτούργησε ως στρατιωτικόνοσοκομείο αλλά και ως καταφύγιο για όσους δε πολεμούσαν. Επιπλέον, πολλοί μοναχοί είχαν ενεργό συμμετοχή στις μάχες. Συγκεκριμένα, τον Μάϊο του 1821 πολλοί μοναχοί συμμετείχαν στις μάχες των Βερβένων και των Δολιανών. Τέλος, το 1826 ο Ιμπραήμ έκανε δύο αποτυχημένες προσπάθειες πολιορκίας της μονής.

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου: Μια μικρή περιγραφή…

Η μονή είναι χτισμένη παραδοσιακά. Η αυλή της είναι ιδιαίτερα στενή και περιβάλλεται από αρκετά κτίρια με κάμαρες, πέτρινες σκάλες και χαγιάτια. Το καθολικό της μονής βρίσκεται στη νότια πτέρυγα και συγκεκριμένα στο 2ο όροφο. Είναι κατασκευασμένο στο κοίλωμα του βράχου. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν τρουλαίο ναό με ακανόνιστο σχήμα Γ. Αυτό συμβαίνει για να μπορέσει να προσαρμοστεί το καθολικό στη μορφολογία του σπηλαίου.

Στο εσωτερικό του καθολικού διασώζονται αρκετά τμήματα αγιογραφιών, τα οποία χρονολογούνταιστο 18ο αιώνα και αποδίδονται στον ιερομόναχο Ιερεμία. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο και κοσμείται από εικόνες, χρονολογημένες και αυτές στο 18ο αιώνα. Ο στενόμακρος δρόμος δίπλα από το καθολικό, οδηγεί στο σπήλαιο. Δεν γνωρίσουμε που καταλήγει ο δρόμος, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι οδηγεί στην Ιερά Μονή Μαλεβής.