Πού βρίσκεται η Αγία Θεοδώρα;

Η Αγία Θεοδώρα είναι ένα μικρό εκκλησάκι, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης. Απέχει 96 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος. Όμως, η πλούσια βλάστηση στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής θα σας αποζημιώσει.

Γιατί να επισκεφτείτε την Αγία Θεοδώρα;

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το ναό της Αγίας Θεοδώρας στη Μεγαλόπολη. Εκτός από μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και μεγάλο φυσιολατρικό ενδιαφέρον για τους λάτρεις της φύσης.

Η Αγία Θεοδώρα μέσα στο χρόνο…

Η νεαρή Θεοδώρα ήταν η μεγαλύτερη κόρη μιας φτωχής οικογένειας από τη Βάστα Μεγαλόπολης. Εκείνη την εποχή ένας άντρας από κάθε οικογένεια υποχρεούταν να συμμετέχει στο στρατό. Όμως, ο πατέρας της Θεοδώρας ήταν άρρωστος. Η οικογένεια του δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα για να πληρώσει κάποιο μισθοφόρο, ο οποίος θα αναλάμβανε τη θέση του. Έτσι, η Θεοδώρα αποφάσισε να υποδυθεί τον άντρα και να εκπροσωπήσει την οικογένειά της στο στρατό του χωριού. Άλλωστε, η Θεοδώρα ήταν αρκετά θαρραλέα και δεν υστερούσε σε σχέση με τους άλλους στρατιώτες.

Έτσι, η Θεοδώρα συμμετείχε στο στρατό του χωριού αλλά μία κοπέλα πιστεύοντας ότι είναι άντρας την ερωτεύτηκε. Η Θεοδώρα προσπάθησε να την αποτρέψει αλλά η νεαρή κοπέλα θέλησε να την εκδικηθεί. Έμεινε έγκυος από έναν άλλο άνδρα και είπε στο Διοικητή του στρατού ότι το παιδί ήταν από τη Θεοδώρα. Η Θεοδώρα μη θέλοντας να αποκαλύψει το μυστικό της αρνήθηκε να την παντρευτεί. Έτσι, την καταδίκασαν σε θάνατο και τη σκότωσαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο ναός.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα τελευταία λόγια της Αγίας Θεοδώρας ήταν “ Το σώμα μου να γίνει ναός, τα μαλλιά μου δέντρα και το αίμα μου ποτάμι”.

Μία σύντομη περιγραφή του ναού…

Ο ναός είναι βυζαντινός και χρονολογείται τον 12ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για έναν πολύ μικρό ναό, με πλάτος μόλις 4 μέτρα και μήκος 5 μέτρα. Στη στέγη του ναού υπάρχουν 17 πλατάνια με ύψος περίπου 20 μέτρα και περιμετρικά της εκκλησίας τρέχει ποτάμι με νερό. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι οι ρίζες των δέντρων δε φαίνονται από το εσωτερικό του ναού. Σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το ναό λειτουργεί παραδοσιακός Νερόμυλος, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία παραγωγής αλευριού.

Ο ναός εορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου όταν η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Θεοδώρας.

Η Αγία Θεοδώρα και η γνώμη των επιστημόνων…

Το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά και έτσι αποδίδεται σε θαύμα, όπως φαίνεται και από τις γνώμες κάποιων επιστημόνων που παραθέτουμε ενδεικτικά.

 κ. Λούκος Κων/νος (Γεωπόνος – Κόρινθος): “Δεν υπάρχει εξήγηση από πλευράς γεωπονικής επιστημονικής. Πρόκειται για ένα ΔΙΑΡΚΕΣ ΘΑΥΜΑ”. 

κ. Μακρυγιάννης Π. (Γεωπόνος): “… Αλλά σα γεωπόνος, είμαι σε θέση να ξέρω πολύ καλά, ότι οι τοίχοι θα είχαν ανοίξει και σπάσει από τις ρίζες ενός μόνο δέντρου, πόσο μάλλον δεκαεπτά”. 

κ. Ράπτης Γεώργιος (Δασολόγος – Ναύπακτος): “Το όλο φαινόμενο υπερβαίνει κάθε λογική, φυσική και επιστημονική εξήγηση του ανθρώπου”. 

κ. Μπεληγιάννης Ελευθέριος (Πολιτικός Μηχανικός – Αθήνα): “Όταν ο αέρας αυτός (της ρεματιάς) έχει τη δυνατότητα να ξεριζώνει δέντρα, καταλαβαίνει κανείς, τι δυνάμεις εξασκούνται από τα 17 δέντρα για την ανατροπή της στέγης”. 

κ. Σταυρογιάννη – Περρή Ελένη (Αρχιτέκτων – Καλαμάτα): “Φαινόμενο επιστημονικά ανεξήγητο. Οι δυνάμεις βάρους και αέρος σε συνάρτηση, θα έπρεπε λόγω θέσεως του εξωκλησιού, αλλά και λόγω της προχείρου κατασκευής αυτού, προς δε και της παλαιότητάς του να είχαν διαλύσει το κτίσμα. Τούτο όμως, παραμένει επί τόσους αιώνας χωρίς σοβαρές φθορές”. 

κ. Παλλας (Διευθυντής Αρχαιοτήτων – Κόρινθος): “Βάσει των φυσικών νόμων, τουλάχιστον τα μεγάλα αυτά δέντρα, λόγω κλίσεως, ύψους, περιμέτρου έπρεπε να είχαν γκρεμισθεί. Δια να στέκουν αγέρωχα, είναι κάτι που η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει εξήγηση”. 

κ. Τίγκας Αναστάσιος (Θεολόγος, Αρχαιολόγος, Ιστορικός – Ηράκλειο Αττικής): ” Η όλη ανάπτυξις, ύπαρξις και ζωή των δέντρων επί της στέγης του ναού της Οσιοπαρθενομάρτυρος Θεοδώρας εκπλήσσει, αντιβαίνει προς πάσα λογικήν και φυσικήν εξήγησιν του ανθρώπου. Καταδεικνύει μίαν σπανίαν ιδιαιτερότητα, την επέμβασιν του Θεού επί της δημιουργίας Του, το θαύμα”.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ναός της Αγίας ΘΕεοδώρας στη Βάστα Μεγαλόπολης έχει περιληφθεί στο βιβλίο “Ρεκόρ Γκίνες” με τίτλο ΕΛΛΑΔΑ: Θαυμαστό ναϊδριο.