Που βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας;

Στο «Νησί» του Παραλίου Άστρους και δίπλα στο μεσαιωνικό κάστρο των Ζαφειρόπουλων δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας. Πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ο παλαιότερος ναός του Παραλίου Άστρους

Ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας αποτελεί την παλαιότερη εκκλησία που σώζεται στο Παράλιο Άστρος. Αυτή η άποψη τεκμηριώνεται και από το υπόμνημα του Λογοθέτη. Εκεί αναφέρονται όσα γίνονται στον οικισμό του Παραλίου Άστρους. Συγκεκριμένα, αναγράφεται το εξής: «…επειδή η αρχαία εκκλησία της Ευαγγελίστριας ήτο μικράς χωρητικότητος…». Επίσης, αρκετά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παλαιότητα του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας υπάρχουν και σε κάποιες περιγραφές του βιβλίου του Άγγλου περιηγητή William Martin Leake (1777-1860) που φέρει τον τίτλο Travel in Morea (1806). Έτσι, λοιπόν, εικάζουμε ότι αυτή η εκκλησία υπήρχε από το 1256 μ.Χ. όταν ο Γουλιέλμος ΄Β Βιλεαρδουίνος ανακατασκεύασε το κάστρο και του έδωσε την ονομασία Castello della Estella.

Μεγάλη αξία παρουσιάζει και ένα έγγραφο σε μορφή επιστολής με τίτλο «…Τω γενναιοτάτω Στρατηγώ Κυρίω Παναγιώτη Ζαφειρόπουλω-Άστρος-…» που βρέθηκε τη δεκαετία του 70 στη βάση της Αγίας Τράπεζας όταν αυτή χρειάστηκε να μετακινηθεί εξαιτίας κάποιας επισκευής. Μέσω αυτού του δυσανάγνωστου εγγράφου υποστηρίζεται ότι επικυρώνεται ο συγκεκριμένος ναός από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μιας και τότε δεν υπήρχε εκκλησία της Ελλάδος.

Μια μικρή περιγραφή

  Η εκκλησία είναι ιδιαίτερα λιτή και ο ρυθμός της είναι «Βασιλική». Ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας είναι πετρόχτιστος και περιβάλλεται από άσπρες μικρού ύψους μάντρες. Στο προαύλιο της εκκλησίας κατά τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης λειτουργούσε το κοιμητήριο του χωριού. Τα πεύκα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας προστατεύουν με τη σκιά τους τον επισκέπτη που επιλέγει να απολαύσει τη μαγευτική θέα ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες. Επίσης, στον προαύλιο χώρο υπάρχουν όμορφα παρτέρια με πολύχρωμα λουλούδια. Η μαγευτική θεά του ηλιοβασιλέματος και το απέραντο γαλάζιο είναι οι λόγοι για τους οποίους πολλοί πίστοι επιλέγουν να κάνουν το γάμο ή τη βάφτιση του παιδιού τους σε αυτο το ναό.