Ο Πάρνωνας, το βουνό της Ελλάδας που έχει συγκεντρωμένα στις πλαγιές του τόσα μοναστήρια έχει χαρακτηριστεί ως Άγιο όρος της Πελοποννήσου. Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μοναστήρια του Πάρνωνα είναι η Ιερά Μονή Μαλεβής.

Πού βρίσκεται η Ιερά Μονή Μαλεβής

Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαλεβής είναι κτισμένη σε ύψος 950 μέτρων και περιβάλλεται από δάσος δενδρόκεδρου . Πρόκειται για την πιο φημισμένη Μονή της Κυνουρίας και προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκυνητών. Βρίσκεται μόλις 44 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 30 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος. Η Μονή είναι γυναικεία και διαθέτει αρκετούς ξενώνες στους οποίους φιλοξενείται πλήθος επισκεπτών που συρρέουν στη Μονή.

Από πού πήρε το όνομά της…

Η Μονή ονομάστηκε έτσι από την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, η οποία ονομάζεται «Μαλεβός» μιας και το μοναστήρι παλιότερα ήταν κτισμένο στην τοποθεσία «Κανάλοι», τοποθεσία που  βρίσκεται κοντά στην κορυφή του Μαλεβού. Έτσι, λοιπόν, η «Παναγία του Μαλεβού» ονομάστηκε η « Παναγία η Μαλεβή». Αναφορικά με την προέλευση της λέξης «Μαλεβός» κάποιοι υποστηρίζουν ότι η προέλευσή της είναι σλάβικη ενώ κάποιοι άλλοι αλβανική.

Η Ιερά Μονή Μαλεβής μέσα στο χρόνο…

Η πρώτη Μονή χτίστηκε τον 11ο αιώνα και η πρώτη ιστορική αναφορά για τη Μονή γίνεται το 1320 σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Η Μονή τότε βρισκόταν στη θέση Πουρνάρια λίγο ψηλότερα από τη θέση της σημερινής Μονής. Η Μονή στη σημερινή της θέση χτίστηκε το 1116 από τον ηγούμενο Ιωσήφ Καρατζά. Την πληροφορία αυτή την αντλούμε από μία επιγραφή στην οποία αναγράφονται τα εξής: « Ανηγέρθην εκ βάθρων δια κόπων και μόχθων πολλών των οσιοτάτων ιερομονάχων και Ιωσήφ Καρατζά ηγουμένου, από χωρίον Σίταινα-1116».

Το κλίμα της περιοχής ήταν αυτό που οδήγησε τους μοναχούς στο να εγκαταλείψουν το αρχικό μοναστήρι. Αυτή η μετακίνηση χρονολογείται στις αρχές του 17ου αιώνα. Είναι πολύ πιθανό εκεί που βρίσκεται σήμερα η Μονή να λειτουργούσε εκείνη την εποχή το πιο κοντινό της μετόχι. Άρα, το 1616 ίσως είναι απλά το έτος κατά το οποίο κτίστηκε ο ναός. Οι μοναχοί πήγαιναν στο μετόχι για να προστατευτούν από το υπερβολικό κρύο που επικρατούσε στη θέση της παλαιάς Μονής. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου έκτιζαν νέα κτίρια στη θέση του μετοχιού με αποτέλεσμα να αντικαταστήσουν με αυτά την παλαιά Μονή.

Στη θέση Πουρνάρια χτίστηκε το 1967  παρεκκλήσι προς τιμή του Αγίου Νείλου του Μυροβλήτου κατά κόσμον Νικολάου Τερζάκη, ο οποίος έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Μαλεβής το 1616 και ασκήτευσε στη συγκεκριμένη θέση για 15 χρόνια.

Η συμβολή της Μονής στην Επανάσταση…

Προεπαναστατικά το μοναστήρι αποτέλεσε καταφύγιο των κλεφταρματολών. Ανάμεσά τους ήταν και ο καπετάνιος Ζαχαρίας Βαρβιτσιώτης. Το 1786 πρίν το Πάσχα σε επεισόδιο κατά του Τούρκου Αλή Σουλτάμπαση, οι Τούρκοι αποφάσισαν να καταστρέψουν τη Μονή. Η πρώτη τους όμως επίθεση τους στοίχισε πολλές απώλειες. Λίγο αργότερα οι Τούρκοι, σε συνεργασία με τον προεστό του Αγίου Πέτρου, Κουτσόπαππα, επανήλθαν. Τότε βρήκαν τη Μονλη ανυπεράσπιστη και την κατέστρεψαν. Την ίδια χρονιά ο Ζαχαριάς έπιασε τον Κουτσόπαππα και τον άφησε ελεύθερο μετά την καταβολή 1500 γροσίων.

Από το 1802 μέχρι και το 1805 η Μονή ανοικοδομήθηκε με εργασία και δαπάνες των κατοίκων της περιοχής, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή της Μονής κατά τη διάρκεια της Επανάστασης μιας και χρησιμοποιήθηκε τόσο ως νοσοκομείο όσο και ως στρατόπεδο. Το 1825 η Μονή καταστράφηκε μερικώς από τον Ιμπραήμ, ο οποίος κατά τη διάβασή του εκεί συνάντησε αντίσταση και ανακαινίστηκε πλήρως μετά την απελευθέρωση.

Η αρχιτεκτονική και τα μετόχια του ναού

Αναφορικά με την αρχιτεκτονική του ναού αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. Στη Μονή υπάρχουν φορητές εικόνες καθώς και τίμια λείψανα αρκετών αγίων. Τέλος, μετόχια της Μονής αποτελούν ο Άγιος Χαράλαμπος στο Κορακοβούνι και ο άγιος Νικόλαος Καρυάς.