Πού βρίσκεται η Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας…

Η Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας βρίσκεται 10 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης και απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος. Είναι κτισμένη σε ύψος 1280 μέτρων περίπου και πρόκειται για το μοναστήρι της Πελοποννήσου με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Ονομάζεται μπαλκόνι της Τρίπολης μιας και η θέα που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης από εκεί είναι μοναδική. Συγκεκριμένα, η Μονή είναι κτισμένη πάνω στη νότια κορυφή του Μαινάλου ( Επάνω Χρέπα) απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Το Μαίναλο έχει άλλες δύο κορυφές, την Οστρακίνα στα βόρεια και τον Αϊντίνη στο κέντρο.

Η Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας και η θαυματουργή της εικόνα…

  Η εικόνα της Μονής είναι ιδιαίτερα θαυματουργή και πριν την ίδρυσή της Μονής βρισκόταν στον Άγιο Γεώργιο της Τρίπολης. Όμως, σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα έφυγε από εκεί και βρέθηκε στη σπηλιά της Επάνω Χρέπας. Οι κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν τρεις φορές να την επιστρέψουν στην αρχική της θέση όμως και πάλι βρισκόταν στη σπηλιά. Έτσι, κτίστηκε εκκλησία στο τέμπλο της οποίας τοποθετήθηκε η εικόνα και στη συνέχεια μοναστήρι. Την εικόνα χρησιμοποίησε και ο παπαγιώργης Τσιλιμίγκρας ο Περθωρίτης, την παραμονή της άλωσης της Τριπολιτσάς προκειμένου να ευλογήσει τον αγώνα.

Μία σύντομη ιστορική αναδρομή…

Το κτίσιμο της μονής χρονολογείται κατά τη διάρκεια της ύστερης βυζαντινής περιόδου και πιο συγκεκριμένα στα 1100μ.Χ. Πρόκειται για σταυροπηγιακή μονή, η οποία μέχρι και το 1934 ήταν ανδρική. Το 1935 μετατράπηκε σε γυναικεία μετά από διάταγμα του Μητροπολίτη Γερμανού.

Η συμβολή της Μονής στην Επανάσταση…

Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά της στην Επανάσταση του 1821 καθώς εξαιτίας της προνομιακής της θέσης λειτούργησε ως καταφύγιο των στρατιωτών. Η Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας διατηρούσετο παρατηρητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Έτσι, με τη συμβολή των βοσκών Περθωριωτών, οι οποίοι παρακολουθούσαν προσεκτικά τους Τούρκους έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση. Αυτοί προειδοποιούσαν τους Έλληνες στρατιώτες μέσω σημάτων καπνού. Από πληροφορίες που αντλούνται από τον κτητορικό κώδικα της μονής, σημαντική ήταν η συμβολή της Μονής τόσο στη καταστροφή των επαναστατών το 1770 όσο και στην εξόντωση των Αλβανών το 1779. Η μονή βρέθηκε υπό τουρκικό ζυγό για αρκετά χρόνια και κάηκε από τους Τούρκους στις 29 Μαρτίου 1821.

Λίγα λόγια για την αρχιτεκτονική της Μονής…

Η μονή έχει ορθογώνιο σχήμα και το παλαιότερο τμήμα της αποτελούν το αριστερό μέρος του Καθολικού, το μπουντρούμι και το υπόγειο. Το εσωτερικό της Μονής κοσμούν αξιόλογες τοιχογραφίες όπως μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη παράσταση που απεικονίζει τον Ιησού να κείτεται στο έδαφος μετά την Αποκαθήλωση.

Πότε γιορτάζει;

Η μονή πανηγυρίζει στις 14 Σεπτεμβρίου ανήμερα του Τιμίου Σταυρού, ημέρα κατά την οποία το 1821 τελέστηκε Θεία Λειτουργία προκειμένου να ευλογηθούν τα όπλα. Στη μονή φυλάσσεται ο Τίμιος Σταυρός, τον οποίο προσκύνησαν οι οπλαρχηγοί και τα παλικάρια καθώς και το δισκοπότηρο με το οποίο μετέλαβε  ο Κολοκοτρώνης. Επίσης, γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου καθώς και στις 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής και στις 6 Αυγούστου ημέρα αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος όταν γιορτάζουν τα δυο παρεκκλήσια της.