Που βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης…

Ο Άγιος Ιωάννης έιναι ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, το οποίο βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Άστρους-Αγίου Ιωάννη-Αγίου Πέτρου. Χτισμένο στη βόρεια πλευρά του Σαραντάψυχου, έχει υψόμετρο 750 μέτρα. Απέχει μόλις 22 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος και είναι ιδιαίτερα προσφιλές μέρος για ημερήσιες εκδρομές τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Μια όμορφη διαδρομή…

Ανεβαίνοντας τον ανηφορικό με στροφές δρόμο για τον Άγιο Ιωάννη, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη πανοραμική θέα όλου του κάμπου με το Παράλιο Άστρος να δεσπόζει μέσα στα ελαιόδεντρα.

Ο Άγιος Ιωάννης μέσα στο χρόνο…

Η πρώτη αναφορά για τον Άγιο Ιωάννη γίνεται το 1435 στο χρονικό της Άλωσης του Γεωργίου Σφραντζή. Η ονομασία του αποδίδεται στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Σημαντική χρονιά για τον Άγιο Ιωάννη είανι και το 1638. Τότε το χωριό ανακηρύχθηκε Σταυροπηγιακό. Ακόμα, το 1765 ιδρύθηκε στο ναό του Αγίου Δημητίου σχολείο.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του Αγίου Ιωάννη και κατά την επαν’άσταση του 1821. Αρκετοί άνθρωποι από τον Άγιο Ιωάννη όπως ο Πάνος Σαρηγιάννης και ο Αναγνώστης Παπάζογλου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση.

Μάλιστα, το 1822 ο Άγιος Ιωάννης έγινε πρωτεύουσα της προσωρινής κυβέρνησης της Επανάστασης. Βέβαια, για ελάχιστο χρονικό διάστημα από 15 Αυγούστου εως 1 Οκτωβρίου. Μάλιστα το 1826 ο Άγιος Ιωάννης καταστράφηκε από την επέλαση του Ιμπραήμ. Ο Άγιος Ιωάννης γώρισε μεγάλη άνθηση και το 1845 όταν έγινε έδρα της Επαρχίας Κυνουρίας. Επίσης, από το 1834 έως το 1912 ήταν η θερινή έδρα του Δήμου Θυρέας.

Μια όμορφη περιήγηση…

Ανεβαίνοντας τον ανηφορικό με στροφές δρόμο για Αγιάννη ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη πανοραμική θέα όλου του κάμπου με το Παράλιο Άστρος να δεσπόζει μέσα στα ελαιόδεντρα. Κάπου στα πρώτα χιλιόμετρα αριστερά βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παλαιοπαναγιάς, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα.

Έχοντας περάσει την Ορεινή Μελιγού, μετά από λίγα λεπτά φτάνετε στον Αγιάννη. “Κουτρί” λέγεται ο λοφίσκος με το άλσος δεξιά, μετά την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στο κουτρί βρισκόταν η Καλλιμάρμαρος σχολή του Ιωάννη Καρυτσιώτη, η οποία πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ το 1826. εκεί μπορείτε να δείτε τη μεγάλη μαρμάρινη πλάκα με την ανάγλυφη επιγραφή της σχολής Καρυτσιώτη, η οποία βρέθηκε το 1874.

Στη κεντρική πλατεία του χωριού, την οποία κοσμεί ένας μεγάλος πλάτανος και χάρη σ’ αυτό ονομάζεται “πλατάνα” δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για μεταβυζαντινό ναό με τοιχογραφίες που εικάζεται πως είναι έργα του Αγιαννίτη ιερέα και ζωγράφου Γεωργίου Κουλιδά. Στις τοιχογραφίες υπάρχουν σημάδια από τις φρικαλεότητες του Ιμπραήμ.

Κατηφορίζοντας από την πλατεία του Άη-Γιώργη θα φτάσετε σε μια γραφική πτρόχτιστη βρύση, η οποία ονομάζεται “Πηγαδάκι”. Εκεί βρίσκεται ανάγλυφη, αραβογράμματη, τούρκικη επιγραφή. Στη συνέχεια ο επισκέπτης θα συναντήσει την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Και αυτή η εκκλησία είναι μεταβυζαντινή. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη σκια των δέντρων και το δροσερό νερό της πηγής που βρίσκεται στο περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας.

Ο Άγιος Ιωάννης σήμερα…

Ο Άγιος Ιωάννης βιώνει έντονη ανοικοδόμηση από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Πολλά σπίτια αναπαλαιώνονται αλλά χτίζονται και πολλά καινούρια. Στο χωριό υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών πιάτων. Επίσης, υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το καφεδάκι του. Τέλος, δεν θα πρέπει να φύγει χωρίς να δοκιμάσει το εξαιρετικό αγιαννίτικο κρασί, το κοκκινέλι, καθώς και τυριά ντόπιας παραγωγής (κεφαλοτύρι, μυζήθρα, φέτα ανθότυρο).