Που βρίσκεται η παραλία Παλιόχανο…

Η παραλία «Παλιόχανο» βρίσκεται στην περιοχή των Κάτω Βερβένων. Απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος και βρίσκεται στη βορειοδυτική του πλευρά. Πρόκειται για την παραλία που βρίσκεται λίγο πιο πέρα από τη διασταύρωση των δρόμων Άργους-Λεωνιδίου, Άργους-Παραλίου Άστρους. Εκεί βρίσκεται και το λιθόκτιστο κτίριο που εικάζεται ότι το 1800 λειτούργησε ως χάνι. Από αυτό το κτίριο «Παλιόχανο» πήρε το όνομά της και η παραλία.

Λίγα λόγια για το χάνι…

  Το συγκεκριμένο κτίσμα χρονολογείται στη μεταβυζαντινή περίοδο και έχει πολεμίστρες σε όλες τις πλευρές του. Η άποψη ότι λειτούργησε ως χάνει ενισχύεται και από την ύπαρξη της σπηλιάς κοντά στο χάνι. Από τη σπηλιά ρέει υφάλμυρο νερό, το οποίο ήταν πόσιμο για τα ζώα. Όποτε είναι πιθανό πολλοί ταξιδιώτες να σταματούσαν εκεί για να πιούν νερό τα ζώα τους. Επίσης, το γεγονός ότι η τοποθεσία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού καθιστά την τοποθεσία ιδανική για την ύπαρξη χανίου.

   Επιπλέον, από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το χάνι γίνονταν και αρκετές εμπορικές συναλλαγές. Για παράδειγμα, μεταφερόταν ασβέστης σε περιοχές της Αργολίδας που βρίσκονται απέναντι. Ακόμα, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου στη θέση Πύργος ή Ανεμόμυλος στην αρχαιότητα λειτουργούσε φυλάκειο. Το φυλάκειο είχε ως στόχο τον έλεγχο του δρόμου που οδηγεί από την Αργολίδα στην Κυνουρία.

Μία μικρή περιγραφή…

  Η παραλία έχει αρκετά μεγάλο μήκος και είναι ιδιαίτερα ρηχή. Ο λουόμενος για να κολυμπήσει σε βαθιά νερά θα πρέπει να προχωρήσει αρκετά μέτρα από την ακτή. Αυτό μετατρέπει την παραλία στον καταλληλότερο προορισμό της περιοχής για οικογένεις με μικρά παιδιά. Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους και να παίξουν μέσα στο νερό.

Τους καλοκαιρινούς μήνες από νωρίς το πρωί πολλές οικογένεις καταφθάνουν εκεί για να προλάβουν μία ωραία θέση στη παραλία. Η καντίνα που υπάρχει στο μέσο περίπου τις παραλίας προσφέρει αρκετές ξαπλώστρες και ομπρέλες στους λουόμενους. Όμως, υπάρχει αρκετά μεγάλος χώρος όπου οι λουόμενοι μπορού να στήσουν το δικό τους εξοπλισμό.Τέλος, η μορφολογία των νερών μετατρέπει την παραλία σε ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις του kitesurfing.