Που βρίσκεται ο Πλάτανος…

Μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά σε υψόμετρο 440 μέτρα, θα βρείτε κρυμμένο το γραφικό χωριό του Πλατάνου. Ο Πλάτανος είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα και απέχει μόλις 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 22 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και αρκεί μία μικρή βόλτα στο χωριό για να καταλάβετε τους λόγους. Συνορεύει με τα χωριά Χάραδρος, Άγιος Ιωάννης, Σίταινα. Δίπλα του κυλά ο ποταμός Βρασιάτης.

Ο Πλάτανος μέσα στο χρόνο…

Η πρώτη γραπτή ιστορική αναφορά του Πλατάνου εμφανίζεται το 1945 στο χρονικό της άλωσης του Γεωργίου Σφραντζή. Εκεί ο Πλάτανος φέρει την ονομασία Πλαταμώνας. Αρκετές αναφορές για το χωριό υπάρχουν και σε έγγραφα στην περίοδο της Ενετοκρατίας. Ο Πλάτανος γνώρισε μεγάλη ακμή και κατά τη διάρκεια της ΄Β Τουρκοκρατίας όταν χτίστηκαν πολλά αρχοντικά σπίτια. Σημαντικός ήταν ο ρόλος του χωριού και κατά την Επανάσταση του 1821. Ο Πλάτανος δοκιμάστηκε και από τον Ιμπραήμ, ο οποίος πέρασε από εκεί το 1826. Ευτυχώς, οι κάτοικοι κατάφεραν να γλιτώσουν αφού κρύφτηκαν σε μία σπηλιά στον απέναντι λόφο, την οποία ακόμα και σήμερα την αποκαλούν «τρούπα». Μέσα στην σπηλιά υπάρχει φούρνος και στέρνα. Λίγο μετά την απελευθέρωση ο Πλάτανος έγινε έδρα του Δήμου Πλατανούντος και αργότερα συγχωνεύτηκε με το Δήμο Θυρέας.

Βόλτα στο χωριό…

   Τα τρεχούμενα νερά, οι καταρράκτες και η πλούσια βλάστηση του χωριού το κάνουν ιδιαίτερα όμορφο. Εξαιτίας των άφθονων νερών τα παλαιότερα χρόνια λειτουργούσαν στο χωριό νερόμυλοι, νεροπρίονο και νεροτριβή. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αφού το χωριό παράγει κεράσια, κάστανα και σύκα.

   Οι βόλτες στα σοκάκια του χωριού θα σας  εκπλήξουν ευχάριστα καθώς θα δείτε τα πέτρινα σπίτια, τον παλιό νερόμυλο και δίπλα του την παλιά πέτρινη βρύση. Επίσης, θα συναντήσετε τον πύργο του Μοίρα, έναν ιδιαίτερο πύργο με γωνιακό σχήμα, ο οποίος χτίστηκε για οχυρωτικούς λόγους. Στην είσοδο του χωριού υπάρχουν τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν έναν καταρράκτη και δίνουν μια αίσθηση δροσιάς στον επισκέπτη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Οι εκκλησίες του Πλατάνου…

    Στο χωριό ο επισκέπτης θα συναντήσει 5 εκκλησίες. Αρχικά, θα δει τον Άγιο Γεώργιο, ο οποίος βρίσκεται στον λόφο απέναντι από το χωριό. Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται η πρώτη εκκλησία του χωριού, όπου εκεί ήταν χτισμένος και ο πρώτος οικισμός. Στο πάνω μέρος του χωριού βρίσκονται οι Άγιοι Θεόδωροι. Στον δεύτερο λόφο δεξιά του χωριού βρίσκεται η πέρα Παναγιά, η οποία περιτριγυρίζεται από νερά, δέντρα και πεζούλες. Το κομμάτι του χωριού στο οποίο βρίσκεται η πέρα Παναγιά ονομάζεται Σέλα. Παλιότερα λειτουργούσε ως μοναστήρι, το οποίο είχε χτιστεί στα τέλη του 15ου αιώνα. Το μοναστήρι το αγιογράφησε ο Γεώργιος Κουλιδάς. Το όνομα της εκκλησίας αποδίδεται σε έναν τούρκο Αγά. Αυτός είχε τάξει στη χάρη της Παναγίας μία χρυσή σέλα για να σωθεί ο γιος του που υπέφερε από μία αρρώστια. Στο μοναστήρι υπήρχαν καλόγεροι, οποίοι γνώρισαν τραγικό θάνατο από τους Τούρκους.

     Μοναστήρι ήταν τα παλαιότερα χρόνια και η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού. Επίσης, υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Η Αγία Άννα είναι η κεντρική εκκλησία του Πλατάνου και πανηγυρίζει στις 25 Ιουλίου, όταν η εκκλησία μας γιορτάζει την κοίμηση της Αγίας Άννας. Η εικόνα της Αγίας Άννας είναι μισοκαμμένη εξαιτίας της επιδρομής του Ιμπραήμ.

Γιορτές…

Ο Πλάτανος φημίζεται για τις γιορτές του, οι οποίες λαμβάνουν χώρο όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Οι πιο φημισμένες γιορτές του Πλατάνου είναι η γιορτή του κερασιού τον Μάϊο και η γιορτή του κάστανου τον Οκτώβριο. Τέλος, τον Αύγουστο οργανώνονται οι γιορτές των Νερών, των Φεγγαριών και των Ερώτων.