Που βρίσκεται το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία…

Το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία βρίσκεται στο λόφο του «Νησιού» του Παραλίου Άστρους. Απέχει μόλις 250 μέτρα από την πλατεία του χωριού. Δεσπόζει, λοιπόν, δίπλα από το Φάρο και αγναντεύει καθημερινά τον Αργολικό κόλπο.

Πώς χτίστηκε…

   Ιδρυτής της εκκλησίας είναι ο Νότης Αβραντίνης. Όπως γνωρίζουμε το 1924 που ήταν ακόμα παιδί αλλά με έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα δημιούργησε τις βάσεις για το εξωκλήσι. Συγκεκριμένα, καθώς έπαιζε έφτιαξε με πέτρες και ξύλα ένα πρότυπο εκκλησίας. Παρόλο που το 1925 έφυγε από την Ελλάδα για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν ξέχασε ποτέ το ναΐσκο που πρόχειρα είχε κατασκευάσει τον προηγούμενο χρόνο. Έτσι, έστειλε στον πατέρα του Ιωάννη Αβραντίνη τα πρώτα χρήματα που κατάφερε να κερδίσει προκειμένου να κατασκευάσει ένα εκκλησάκι. Έτσι, λοιπόν το αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία εκκλησάκι ολοκληρώθηκε το 1930 και διατηρεί μέχρι και σήμερα την αρχική του μορφή.

Το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία πανηγυρίζει…

Το εξωκλήσι πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου όταν η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αγίου. Εκείνη την ημέρα τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας. Επίσης, το βραδύ της παραμονής γίνεται περιφορά της εικόνας με πλήθος κόσμου. Μετά το τέλος της λειτουργίας οι πιστοί κατεβαίνουν στην πλατεία του χωριού. Εκεί, υπάρχουν αρκετά μαγαζιά και μπορούν να απολαύσουν το βραδινό τους φαγητό ή ένα ποτάκι.

Σημείο με μοναδική θέα…

   Ο επισκέπτης, λοιπόν, μπορεί να ανέβει στο λόφο του προφήτη Ηλία και να απολαύσει τη θέα του Αργολικού κόλπου αλλά και ολόκληρου του Παραλίου Άστρους. Εκεί, μπορείτε να απολαύσετε τη σκιά των πεύκων υπό τους ήχους των τζιτζικιών και να γεμίσετε τους πνευμονές σας καθαρό αέρα. Τέλος, μπορείτε να απολαύσετε το μπάτη που επισκέφτετεαι κάθε μέρα το λόφο.

Κοντινά αξιοθέτα…

Πηγαίνοντας στο προφήτη Ηλία ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί και το κτίριο του φάρου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Ακόμα, κατεβαίνοντας τη σκάλα που βρίσκεται στα δεξιά μπορεί να επισκεφθεί το ανοιχτό θέατρο Παραλίου Άστρους. Αν πάλι κάνει τον κύκλο προς την αριστερή πλευρά και προχωρήσει μερικά μέτρα θα βρεθεί στο κάστρο των αδερφών Ζαφειρόπουλου που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του λόφου.