Που βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου…

Ο Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου βρίσκεται στο “Νησί” του Παραλίου Άστρους. “Νησί” ονομάζεται ο λόφος πάνω από το ανοιχτό θέταρο. Ο επισκέπτης θα συναντήσει τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου καθώς ανεβαίνει το λόφο από την αριστερή πλευρά. Συγκεκριμένα, αν κάποιος βρίσκεται στην πλατεία του Παραλίου Άστρους αρκεί να ακολουθήσει ένα μικρό ανηφορικό δρομάκι. Καθώς ανεβαίνει κανείς στο “Νησί” και σε απόσταση περίπου 130 μέτρων πριν το κάστρο των Ζαφειρόπουλων θα συναντήσει το ναό. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα επιβλητικό ναό, ο οποίος αποτελεί τη μητρόπολη του Παραλίου Άστρους.

Πότε χτίστηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου…

   Πληροφορίες για τη κατασκευή του ναού αντλούμε από το υπόμνημα του Ιωάννη Λογοθέτη. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι χτίστηκε για να αντικατασταθεί ο ομώνυμος αλλά κατεστραμμένος από τον Ιμπραήμ ναός στον Αγιάννη Κυνουρίας. Ο ναός λέγεται ότι κάηκε από τον Ιμπραήμ κατά τη διάρκεια της επιδρομής του στην περιοχή της Κυνουρίας. Συγκεκριμένα, ήταν τον Αύγουστο του 1826, όταν καταστράφηκε ολοσχερώς ο ναός στον Άγιο Ιωάννη.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας άρχισε να χτίζεται λίγο μετά το 1833. Τότεν βασίλευε ο Όθωνας και έγινε η διοικητική διαίρεση της χώρας. Η θέση του ναού έκανε ιδιαίτερα δύσκολο το χτίσιμο του. Η απουσία  δρόμου μετέτρεπε τη μεταφορά των υλικών σε διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη. Παρόλ’ αυτά οι κάτοικοι του χωριού οπλισμένοι με υπομονή και επιμονή και έχοντας ως κίνητρο την αγάπη για τον τόπο τους τα κατάφεραν. Έτσι, το 1838, μόλις 6 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών έγιναν τα εγκαίνια του ναού.

Μία μικρή περίγραφη του ναού…

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα επιβλητικό ναό. Ο ναός είναι πετρόχτιστος και είναι αρκετά μεγάλος. Επίσης, έχει όμορφα διαμορφωμένο προαύλιο χώρο όπου μπορείες να απολαύσεις τη θέα του αργολικού.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου και τα κοντινά αξιοθέατα…

Αφού επισκεπτεί κανείς τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου μπορεί προχωρήσει λίγα μέτρα πιο πάνω. Εκεί θα συναντήσει τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας. Εκεί η θέα προς τον αργολικό κόλπο είναι απέριόριστη. Επίσης, πολύ κοντα στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου βρίσκεται και το κάστρο των αδερφών Ζαφειρόπουλου. Τέλος, αν ο επισκέπτης προχωρήσει προς τα δεξιά και κάνει τον κύκλο του Νησιού θα βρεθεί στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία και στο κτίριο του φάρου.