Η Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος. Βρίσκεται στα όρια της τοπικής κοινότητας Δολιανών, πολύ κοντά στην Ιερά Μονή Λουκούς. Πρόκειται για αρχαία ρωμαϊκή έπαυλη, κατασκευασμένη από μάρμαρο Δολιανών. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κυνουρίας. Δίκαια ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ένας από τους ανασκαφείς της Έπαυλης, έχει χαρακτηρίσει την έπαυλη ως ένα μοναδικό μουσείο της αρχαίας τέχνης αλλά και κι ένα ενργό καλλιτεχνικό, επιστημονικό και παιδαγωγικό κέντρο του όψιμου Ελληνισμού.

Η Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού μέσα στο χρόνο…

Η Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού χτίστηκε από τον πολιτικό και σοφιστή Ηρώδη τον Αττικό κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα μ.Χ. Χτίστηκε στην αρχαία πόλη Εύα. Ανακαλύφθηκε από τον άγγλο περιηγητή William Martin Leake το 1809. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο αρχαιλόγος Κωνσταντίνος Ρωμαίος συνέδεσε για πρώτη φορά την έπαυλη με τον Ηρώδη τον Αττικό.

Οι πρώτες ανασκαφές για την έπαυλη έγιναν το 1978 από την Έ Εφορεία ΠροΙστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Έ ΕΠΚΑ) και συγκεκριμένα από τον Γεώργιο Σταϊνχάουερ και τον Παναγιώτη Φάκλαρη. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Φάκλαρης είναι αυτός που δημοσίευεσε και τα πρώτα ευρήματα των ανασκαφών. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν κατά τα έτη 1984-1987 αλλά και το 1989 από την Αλκμήνη Σταυρίδη. Τέλος, η σωστική ανασκαφή συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 από την Έ Εφορεία ΠροΙστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Έ ΕΠΚΑ) υπό την επίβλεψη του Θεόδωρου Σπυρόπουλου.

Μία μικρή περιγραφή…

Η έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού καταλαμβάνει έκταση πάνω από 1000 τ.μ. Αποτελείται από το κεντρικό αίθριο, έναν πολύ μεγάλο ποταμό, αρκετές στοές και διαδρόμους. Οι στοές κοσμούνται με ιδιαίτερες ψηφιδωτές παραστάσεις. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο ποταμός είναι μια μίμηση της αιγυπτιακής κανώπου αλλά και των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στη βίλα του Αδριανού στο Τιβόλι της Ρώμης. Στη βόρεια πλευρά της έπαυλης είναι χτισμένο το μέγαρο του Ηρώδη του Αττικού. Στη νότια πλευρά υπάρχουν λουτρά και το Ηρώο του Αντίνοου.

Τη δυτική πλευρά της Έπαυλης έκλεινε εξέδρα στην οποία υπήρχε πινακοθήκη. Στην πινακοθήκη φυλάσσονταν αρκετές εικονιστικές προτομές Ρωμαίων αυτοκρατόρων, ρητόρων και φιλοσόφων. Αυτή η συλλογή γλυπτών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο και χρονολογείται στο 2ο αιώνα μ.Χ. Η νότια πλευρά της Έπαυλης κοσμούταν με παραστάσεις από τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή.

Κοντινοί προορισμοί….

Πηγαίνοντας ο επισκέπτης στην Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού μπορεί επίσης να επισκεπτεί την Ιερά Μονή λουκούς, ένα μοναστήρι αφιερωμένο στη μεταμόρφωση του σωτήρος. Επίσης, μπορεί να επισκεπτεί τα Δολιανά Κυνουρίας, ένα μικρό χωριό λίγο μετά την Έπαυλη. Τέλος, λίγο μετά τα Δολιανά μπορεί να επισκεπτεί το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και να απολαύσει την απέραντη θέα.