Πού βρίσκεται ο υδροβιότοπος Μουστός;

Ο υδροβιότοπος “Μουστός” ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και βρίσκεται επάνω στην Επαρχιακή Οδό Άστρους-Λεωνιδίου. Ο υδροβιότοπος του Μουστού απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος και παρουσιάζει σημαντική φυσική ομορφιά.

Λίγα λόγια για τη λίμνη…

 Μέχρι και τη δεκαετία του 1950 η λίμνη είχε έκταση 2500 στρέμματα αλλά μειώθηκε σταδιακά στα 1000 στρέμματα εξαιτίας της επέκτασης των καλλιεργειών. Η λίμνη αποτελεί ουσιαστικά μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον κάμπο του Άστρους και στον κάμπο του Αγίου Ανδρέα. Ο υδροβιότοπος του Μουστού ενώνεται με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια που χρονολογούνται την εποχή του Όθωνα. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο λίμνες, τη λίμνη του Μουστού και τη λίμνη του Χερρονησίου. Οι λίμνες δεν ξεπερνούν σε βάθος τα 5 μέτρα και διαθέτουν υφάλμυρο νερό.

Ο υροβιότοπος Μουστός μέσα στο χρόνο…

 Τα χρόνια που βασίλευε ο Όθωνας, οι κάτοικοι της περιοχής υπέφεραν από ελονοσία και έτσι έγιναν προσπάθειες αποξήρανσης της λίμνης. Έτσι, αποφασίστηκε να κατασκευαστούν κάποια κανάλια επικοινωνίας με τη θάλασσα. Το πρώτο κανάλι κατασκευάστηκε από Βαυαρούς μηχανικούς και είχε μήκος 1.180μ. και πλάτος 7μ. Το δεύτερο κανάλι κατασκευάστηκε το 1960 στη θέση Διχάλα και είχε μήκος 750μ. Στις αρχές του 20ου αιώνα ζούσαν στο Μουστό αρκετά ψάρια και η λίμνη νοικιαζόταν συχνά από κάποιους ψαράδες για αλιεία.

.

Ο υδροβιότοπος Μουστός και τα ιαματικά του νερά…

Ο υδροβιότοπος έχει νερά σε σταθερή θερμοκρασία (-20βαθμοί της κλίμακας κελσίου) όλο το χρόνο. Η ιαματική δράση των νερών προκύπτει από το χημικό ερέθισμα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των διαλυμένων σε μορφή ιόντων στερεών συστατικών. Τα ιόντα αυτά κολλάνε στο δέρμα του λουόμενου όταν αυτός βρίσκεται μέσα στο νερό. Έτσι, ενεργοποιούνται οι νευρικές ίνες και μέσω της νευρικής οδού, το ερέθισμα μεταφέρεται σε όλα τα μέρη του σώματος.

Ο υδροβιότοπος Μουστός σήμερα…

 Ο υδροβιότοπος “Μουστός” έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή. Αρκετά αποδημητικά πουλιά παιρνούν κάποιες μέρες του χρόνου στον υδροβιότοπο ενώ παρουσιάζει και πλούσια χλωρίδα. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς τον υδροβιότοπο είτε για να απολαύσει το μπάνιο του στα ιαματικά νερά είτε για να απολαύσει ένα περίπατο περιμετρικά της λίμνης.