Πού βρίσκεται το κάστρο Παραλίου Άστρους;

Το κάστρο Παραλίου Άστρους αποτελεί το στολίδι της περιοχής μας. Δίκαια οι κάτοικοι του Παραλίου Άστρους υπερηφανεύονται για το μεσαιωνικό τους κάστρο. Το κάστρο δεσπόζει στο “Νησί”, όπως ονομάζεται ο λόφος του Παραλίου Άστρους. Το κάστρο βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του λόφου. Αγναντεύει την παραλία “Ατσίγγανος” που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Η θέα που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης είναι πραγματικά εκπληκτική. Ο επισκέπτης από εκεί μπορεί να απολαύσει τη θέα προς τον Αργολικό κόλπο και το Ναύπλιο.

Το κάστρο Παραλίου Άστρους μέσα στο χρόνο…

Αρκετές πληροφορίες για την πορεία του κάστρου στο χρόνο αντλούμε από το Χρονικό του Μορέως. Το κάστρο χτίστηκε το 1256 από τον Γουλιέλμο ΄Β Βιλεαρδουίνο. Ο Γουλιέλμος ΄Β Βιλεαρδουίνος ήταν ηγεμόνας του πριγκιπάτου της Αχαϊας. Το κάστρο λεγόταν Castello della Estella, δηλαδή κάστρο του αστεριού. Αυτό οφείλεται στο αστεροειδές σχήμα της Χερσονήσου πάνω στην οποία είναι χτισμένο. Ο ηγεμόνας έχτισε το κάστρο με σκοπό την υποταγή των Τσακώνω . Οι τσάκωνες ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και επαναστατικός λαός, που ζούσε στην ευρύτερη περιοχή. Με τον ίδιο στόχο χτίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα και το κάστρο της Ωριάς στην τοποθεσία Ξηροκάμπι. Κατά τη διάρκεια του πρώτου Ενετο-τουρκικού πολέμου το κάστρο παραδόθηκε στον Christophoro de Priuli. Ήταν ο τότε ενετός διοικητής του Ναυπλίου. Το κάστρο διέθετε μεσαιωνικές οχυρώσεις, οι οποίες κατέρρευσαν τα επόμενα χρόνια αφού το κάστρο παρήκμασε.

Όμως, το κάστρο βρήκε ξανά την παλιά του αίγλη κατά την περίδο του 1821. Αυτό οφείλεται στους αδελφούς Ζαφειρόπουλους, 3 πλούσιους εμπόρους που ζούσαν στο εξωτερικό. Αυτοί κατάγονταν από τον Άγιο Ιωάννη Κυνουρίας και αποφάσισαν να οχυρώσουν το κάστρος. Για να το πετύχουν αυτό, έφτιαξαν εκεί τις κατοικίες τους. Το κάστρο συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής να αντιμετωπίσουν τον Ιμπραήμ. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος έφερε το παρατσούκλι “Άκουρος”. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε ορκιστεί να μην κόψει τα μαλλιά του μέχρι να ελευθερωθεί η πατρίδα του. Απόδειξη για το ρόλο του κάστρου στην Επανάσταση αποτελούν οι νίκες που κατάφεραν να πετύχουν οι στρατιώτες ενάντια στον Ιμπραήμ. Συγκεκριμένα, στις 4 Αυγούστου 1826, υπήρχαν μέσα στοπ κάστρο 1200 σταρτιώτες. Αυτοί κατάφεραν να νικήσουν τον Ιμπραήμ παρόλο που τους πολιορκούσε σκληρά.

Η αρχιτεκτονική του κάστρου…

Η αρχιτεκτονική του κάστρου συνέβαλε σημαντικά στη μετατροπή του σε ένα ισχυρό οχυρό. Το κάστρο ήταν πολύ δύσκολο να κυριευτεί. Το ιδιαίτερο σχήμα του κάστρου, το οποίο είναι σχεδόν τετράγωνο, η ύπαρξη απότομων βράχων στα δυτικά αλλά και της θάλασσας στα ανατολικά μετατρέπουν τον στενόμακρο λόφο σε ένα πολύ ισχυρό οχυρό. Το κάστρο αποτελείται από δύο πύλες. Η μία πύλη βρίσκεται προς την πλευρά του βορειοδυτικού άκρου και προστατεύεται από ένα μεγάλο σε όγκο κυκλικό πύργο. Η δεύτερη πύλη βρίσκεται στα ανατολικά και είναι προσβάσιμη από το επάνω μέρος του Παραλίου Άστρους. Το κάστρο είναι οχυρωμένο και περιμετρικά. Ο περίβολός του έχει ύψος περίπου 6 μέτρα. Στην ανατολική πλευρά είναι εξοπλισμένος με αρκετές πολεμίστρες ενώ στη νότια πλευρά υπάρχουν ανοίγματα για πυροβόλα όπλα. Στην κορυφή του κάστρου και συγκεκριμένα στο πλάτωμα διακρίνονται οι ερειπωμένες αποθήκες, οι δεξαμενές του νερού και οι τρεις οικίες των Ζαφειρόπουλων.

Λίγα λόγια για τις οικίες των αδελφών Ζαφειρόπουλων…

Η πρώτηοικία που συναντά ο επισκέπτης είναι εκείνη του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου. Πρόκειται για μια κατοικία με ορθογώνια κάτοψη, η οποία είναι κατασκευασμένη επάνω στα θεμέλια κάποιου παλαιότερου οικοδομήματος. Η δεύτερη οικία άνηκε στον Κωνσταντίνο Ζαφειρόπουλο. Διαθέτει τέσσερα διαμερίσματα, βοηθητικούς χώρους, αποχωρητήριο και στέρνες. Η τρίτη οικία άνηκε στον Ιωάννη Ζαφειρόπουλο. Μοιάζει αρκετά με εκίνη του Κωνσταντίνου αλλά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν μας επιτρέπει να έχουμε μία πλήρη εικόνα για τη δομή της.